Обожавам френската кухня, не само заради вкусната средиземноморска храна, но и заради изкусителните й десерти - Тарт татен, Креп Сюзет, Милфьой, Клафути. Днес ще ви представя един божествен Френски, плодов тарт, който съм сигурна, че ще задоволи и най-претенциозните небца. Хрупкав, маслен блат, приготвен с бяло брашно екстра на София Мел, с характерно по-високо протеиново съдържание за приготвяне на по-луксозни сладкарски изделия у дома, който ухае на лешници, топящ се в устата домашен крем и пъстър букет от плодове. Една незабравима комбинация от вкусове, която ще ви накара да искате още и още едно парче от тарта.

Плодов тарт
Франция

Необходими продукти:

Продукти за масления блат:
220 г брашно София Мел Екстра
1/3 ч.ч. захар
щипка сол
70 г печени лешници
130 г студено масло
1 яйце

Продукти за крема:
750 мл. прясно мляко
12 с.л. захар
6 с.л. царевично нишесте
2 ванилии
6 жълтъкаэ 50 г масло
кората от 1 лимон
200 мл. заквасена сметана

киви, кайсии, ягоди и боровинки

Начин на приготвяне:

Смелете лешниците в блендер. В купа отмерете брашното, добавете захарта, солта и смлените лешници. Нарежете студеното масло на малки парченца. Претрийте сместа с ръце, докато получите фини маслени трохи. Добавете едно яйце и омесете тесто. Когато го оформите на топка го увийте във фолио и го приберете в хладилника за половин час, за да стегне. През това време пригответе крема. В купа отмерете захарта, царевичното нишесте и ванилиите. Добавете жълтъците и разбъркайте с миксер. Постепенно започнете да наливате прясното мляко, като непрекъснато бъркате.

Преместете в тенджера и я сложете на котлона на бавен огън. С непрекъснато бъркане сварете нежен, млечен крем. Добавете бучка масло, която да се стопи от топлината на крема и кора от един лимон. Когато изстине напълно сложете кофичка заквасена сметана и разбъркайте добре.

Загрейте фурната на 180 градуса.
Извадете тестото и го разточете на тънка кора, върху набрашнен плот. Намажете форма за пай с масло и поръсете с брашно. С помощта на точилката прехвърлете разточеното тесто върху формата и леко притиснете с ръце, за да заеме дъното и страните й. Прекарайте точилката по ръба на формата и така отрежете останалото тесто. От него можете да оформите вкусни сладки. Надупчете с вилица дъното, покрийте го с хартия за печене и сложете за тежест бобени зърна. Печете блата около 30 минути до готовност. Отстранете хартията с тежестта. Охладете го напълно и внимателно го извадете от формата. Поставете го в поднос.
Напълнете блата с обилно количество крем и декорирайте с плодове.

Охладете за поне 5 часа в хладилник и поднесете студен.

Да ви е сладко!

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

19.05.2019

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.