Петровден
28 юни

Денят е посветен на св. Петър и св. Павел, като с него се поставя началото на празниците през летния период. Вярва се, че Петър има ключ към райските порти, а Павел – пуска светкавиците и прави пожари. Празникът съвпада и с най-важния период от селскостопанската работа – жътвата, също и беритбата на първите плодове, младите животни и забавите. Затова се правят различни обреди, като за да се умилостивят светците, се работи само до обяд. Днес имен ден празнуват и всички, носещи имената Петър, Павел и техните производни, както и Полина, Преслава, Камен.

Традиции и обичаи

Според народните вярвания Петровден бележи началото на лятото и възраждането на стопанската година. Прието е на този ден да се извършва домашна и стопанска работа до пладне, за да бъде плодородна и богата реколтата и да се отдаде почит към св. Петър.

Рано сутрин стопаните обикалят нивите и лозята си, като наричат благопожелания за плодородие. След като се приберат, се приготвят обредни колачи и хлябове и се избират първите узрели ябълки-петровки, които се раздават за здраве и късмет. Празникът слага край и на двуседмичните Петрови пости. Затова по стара традиция се приготвя петровско пиле от най-младия петел и така се омилостивяват природните сили, които могат да навредят на посевите. На масата се нареждат още баница със сирене и масло, прясна питка и плодове.

Почетно място на празничната трапеза заема и ястието „бял мъж“, познато също като „кутмач“. Легендата за появата му гласи, че веднъж по време на жътва, свети Петър се явил на работниците на полето и им помогнал с работата. За обяд хората носили прясно сирене и хляб, с които искали да нагостят светеца и да му се отблагодарят за помощта. Силното слънце обаче разтопило сиренето. Тогава свети Петър откъснал няколко житни стръка и ги стрил между ръцете си. Получило се хубаво бяло брашно, с което той поръсил разтопеното сирене. Така всички се нахранили с вкусната каша.

Във връзка с тази легенда, в някои области Петровден е почитан и като празник на овчарите. Рано сутрин стопаните навестяват стадата си в кошарите и опитват първото готово сирене за годината. На този ден се почитат и занаятчиите, а Петровден е приет като празник на много български градове.

Декорации

Заложи на естествена декорация от сливи и ябълки – първите петровски плодове. Тях може да ги вложиш във вкусни ястия, като основна или допълнителна съставка. Ако ги издълбаеш в интересни орнаменти, може да се получи чудна украса за масата. А също така, ако ги нарежеш по начин, че да се получат форми на цветя, ще имаш свежа декорация и в чиниите.
На трапезата може да поставиш декоративно петле, което е символ на празника, или пък да си направиш сам/а от хартия. Задължително добави свещи в чест на св. Павел, като за тях също може да използваш издълбан плод, в който да ги поставиш. Тъй като празникът е свързан с жътвата, сложи във вазата няколко житни стръка. За цвета на покривки или съдове заложи на жълтото – символизиращо лятното слънце.
На Петровден се организират много забави, затова пренеси тази атмосфера и у дома. За да бъде весело, подготви любима музика, а защо не и някоя игра, с които да се посмеете всички заедно.

Кутмач
Други солени печива, Други сладки печива

Необходими продукти:

130 г брашно София Мел Екстра
700 г прясно краве сирене или моцарела
125 г краве масло
мед или сладко по желание

Начин на приготвяне:

1. Нарежете сиренето и маслото на средно големи кубчета. Сложете ги в тенджера или по-висока касерола. Добавете към тях 200 мл. вода. Ако използвате прясно сирене, според това колко вода има в него може да намалите количеството на прибавена вода до 120-150 мл. Ако използвате моцарела - 200 мл.
2. Съда се поставя на средно затоплен котлон, като маслото и сиренето се бъркат с дървена лъжица, до пълно хомогенизиране. Ако използвате моцарела, сиренето ще стане на конци при изтегляне нагоре с лъжицата.
3. След като се разтопят напълно, брашното се прибавя на части, като се бърка постоянно. Не трябва да е много гореща сместа, защото има възможност брашното да стане на бучки.
4. Бърка се докато маслото се появи ("избие"). Познава се като за 5-7 секунди спрете да бъркате и ви замирише на пържено масло.
5. След това ястието се оставя настрана да се охлади напълно.
6. При желание се гарнира с мед или сладко.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

28.06.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.