Пълнозърнести питки с моцарела и маково семе
Питка, Погача

Необходими продукти:

3 ч.ч. брашно София Мел Пълнозърнесто
1 ч.ч. брашно София Мел Класик
200 мл хладка вода
20 г прясна мая
2 и 1/2 ч.л. захар
300 г гъсто кисело мляко, на стайна температура
2 големи яйца
85 г масло, разтопено и леко охладено
1 и 1/2 ч.л. сол
300 г моцарела, добре оцедена от саламурата, най-добре за пица
1 жълтък
1 ч.л. прясно мляко за намазване
1/4 ч.л. сол за поръсване на моцарелата
1 ч.л. пушен червен пипер за поръсване на моцарелата
1 с.л. маково семе за поръсване на тестото

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в хладката вода и прибавете захарта, разбъркайте. Оставете настрани, докато маята се активира, около 10 минути.
Разбийте киселото мляко с яйцата. Смесете двата вида брашно и прибавете към тях солта. По средата направете кладенче. В кладенчето изсипете шупналата мая, киселото мляко с яйцата и разтопеното мас-ло. Омесете меко и нелепнещо тесто.
Готовото тесто поставете в купа, намазана с малко мазнина и го покрийте с найлоново фолио. Оставете го да втаса в топло помещение за един час.
Пригответе две големи тави за печене, като ги покриете с хартия за печене.
Втасалото тесто разделете на парчета по 110 г всяко и оформете кръгли питки. Поставете ги вър-ху тавите за печене, на разстояние една от друга, така че да не се допират една в друга при печенето. Притиснете внимателно всяка питка по средата и направете широки и дълбоки дупки. Във всяка дупка поставете парчета от накъсаната моцарела с връх. Поръсете с малко сол и щипка пушен червен пипер.
Намажете питките отстрани по борда с разбития жълтък с прясно мляко и поръсете с маково семе. Печете питките в предварително не загрята фурна на 190°С първите 10 минути. След това намалете фурната на 180°С. Така докато фурната загрява, тестото ще има възможност да втаса още.
Печенето продължава около 20-25 минути, докато питките станат с приятна златиста коричка.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

02.08.2021

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.