Баница
Баница

Изпратена от:

Радослава Златкова от София

Необходими продукти:

3 ч.ч. бяло брашно за баница
1 голямо яйце
3 с.л. олио
1 ч.ч. хладка вода
1 ч.л. сол
3 яйца, разбити
400 г твърдо сирене, натрошено

Начин на приготвяне:

1. В купата към миксера изсипваме по-голямата част от брашното със солта, разбърквам и правя кладенче в средата. В кладенчето добавям яйцето и олиото. Замесваме с миксер (с приставките за тесто), като постепенно доливам водата. Добавяме остатъка от брашното (винаги оставяме малко брашно, което да добавя накрая, защото в зависимост от вида брашно, може да се окаже, че няма да се наложи да използвам цялото предвидено количество; тестото трябва да е меко). Меси се 10 тина минути (накрая може и малко на ръка).

2. Разделяме го на 3 равни части, от които оформяме 3 топки. Поставяме ги върху набрашнена памучна кърпа. Покриваме ги с кърпа и ги оставям да си починат за 30 мин. на топло. Върху набрашнена повърхност разточваме с точилка първата топка. По време на разточването поръсвам периодично кората с брашно. В крайна сметка трябва да получа кръгла полупрозрачна кора – дотолкова да е прозрачна, че да се вижда леко повърхността, върху която точа. Стремете се да са много тънки, така баницата е по-хубава. Изрязваме крайчетата, ако са дебели. Поръсвам кората обилно с олио и после равномерно с плънка.

3. Започваме да я навивам на хлабаво руло от едната страна и така до края. Навиваме на охлювче. Същите действия повтаряме и с другите 2 кори. Завиваме ги около централния охлюв. Поливаме навитата баница с олио.

4. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за 40 мин.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

21.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.