Домашна фокача
Питка, Погача

Изпратена от:

Ялдъз Арабаджиева от Плевен

Необходими продукти:

500 г.брашно София Мел Класик
7 г суха мая
1 глава чесън
зехтин на око
вода
чери домати
черни маслини без костилки
сол на вкус
подправка "Заатар"

Начин на приготвяне:

1. За плънката: Една глава чесън заливам с зехтин, сол и черен пипер и завивам в алуминиево фолио, след което оставям да се пече на фурната. След като е изпечена главата чесън с фолиото, премахвам фолиото и отделям скилидките чесън в купа. Смесвам с около 5 с.л. зехтин и бъркам с вилица до получаването на паста. От тази чеснова паста слагам в тестото. Нарязвам чери домати и черни маслини - тази плънка слагам върху вече готовото за печене тесто.

2. Тесто: Активирам сухата мая в топла вода с щипка захар и оставям настрани за ок.15 минути. 500 г брашно София Мел тип 500 смесвам с активната мая, сол, вода и приготвената чеснова паста.

3. Меся добре и оставам тестото да втаса около 1 час. След това слагам тестото в тавичка за печене, отгоре с пръсти натискам, за да се образуват типичните за фокача дупчици и в тях слагам чери домати и черни маслини.

4. Поръсвам със зехтин и арабска подправка "Заатар".

5. Отново оставям да втаса за около 30 минути, след което слагам да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

22.12.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.