Домашно пиде с кайма
Питка, Погача, Други солени печива

Изпратена от:

Гюлбеяз Чаушева от С. Бял извор община Ардино обл Кърджали

Необходими продукти:

1 чаша топла вода
1 пакетче мая (две чаени лъжички)
2 чаени лъжички захар
1 чаена лъжичка сол
6 супени лъжици оли
1 чаша кисело мляко
3 чаши брашно София Мел Екстра
За пълнежа: 300 гр. Кайма (телешка, агнешка или смес)
1 глава стар лук
Ситно нарязан магданоз
1 зелена пиперка (Сиврия)
2 супени лъжици олио или зехтин
1 чаена лъжичка доматено пюре (салца)
1 чаена лъжичкаа пиперково пюре (салца)
Червен лют пипер
Червен пипер на прах
Сол

Начин на приготвяне:

Заемете се с пълнежа от кайма:

1.  Смесете в купа – 300 г говежда кайма, лютия червен пипер, смления червения пипер, солта, доматената и пиперковата салца, 1 настърган лук, 1 смлян в блендер домат, олиото или зехтина, 1 ситно нарязана зелена пиперка и ситно нарязания магданоз. Омесете добре с ръка.

2.  Покрийте купата със стреч-фолио и оставете каймата да почива.

Заемете се с тестото:

3.Смесете в купа 1 чаша топла вода (два пръста под ръба) с 2 чаени лъжички суха мая и 2 чаени лъжички захар.

4. Разбъркайте и оставете маята да втаса за няколко минути.

5. Добавете към ферментирала мая – 1 чаша с два пръста под ръба кисело мляко, 6 супени лъжици олио и 1 чаена лъжичка сол и разбъркайте.

6. Постепенно добавете около 3 чаши брашно, за да се получи меко тесто. Омесете с ръка.

7.  Покрийте отгоре купата със стреч-фолио и оставете да втаса в продължение на 1 час.

8. След втасването изкарайте тестото на набрашнен плот, разточете с го с ръка на дебел салам и го накъсайте или нарежете на няколко къса.

9. С точилката започнете да разточвате всеки къс тесто на продълговати питки, каквато е традиционната форма на Пидето.

10.  Разпределете по средата и разстелете по цялото продължение на Пидето каймяната смес, като оставите покрая тестото чисто.

11.  Притиснете с ръка пълнежа към тестото.

12. Подвийте краищата на тестото навътре към каймата и ги притиснете надолу. Да се образува като борд. Двата края пък изтеглете леко, като заострите – да се получи традиционната форма на Пиде – като ладия.

13. Поставете хартия за печене в тавата, наредете Пидетата отгоре и ги изпечете в предварително загрята на 200° C фурна за около 15-20 минути.

14.  Всяко Пиде разрежете на 5 парчета. Може да направите пълнежа от различни видове сирена, кашкавал и суджук, кашкавал и яйце, сирена и яйце, Каръшък и т.н.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

29.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.