Гюзлеми
Други солени печива

Изпратена от:

Антония Главеева от Велинград

Необходими продукти:

500 г брашно класик
1 пакетче суха мая
3 с.л. кисело мляко
200 мл топла вода
1 бр. яйце
100 мл олио/зехтин
щипка сол
150 г масло
сирене
кашкавал

Начин на приготвяне:

1. Смесват се брашното, маята, щипка сол, топлата вода, яйцето, киселото мляко и олиото/зехтина и се омесва меко тесто. Ако е много лепкаво се добава още брашно, а ако е твърдо се добавя олио/зехтин. Оставя се да втаса 3 часа. Оформя се на 12 малки топчета.

2. Всяко топче се разточва до 1-2 мм дебелина, маже се с масло и се преплаща на 4. След което се разточва отново и още веднъж се маже с масло.

3. Преплаща се на 4 и се разточва за последно. В средата (в един правоъгълник) се слага сирене и кашкавал, двете страни се преплащат към средата, след което от горе и отдолу също се преплащат към средата - докато се образува правоъгълник (където е плънката). Оставя се настрани докато се подготвят всички бройки.

4. Когато сте готови за пържене в тиган с незалепващо покритие се слага 1 с. л олио/зехтин, гюзлеми-то се разточва (може и с пръсти) и се слага в тигана.

5. Горната страна се маже с масло и като се запече до златисто се обръща.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

03.01.2023

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.