Хляб без месене
Хлябове

Изпратена от:

Александрия Иванова от Дупница

Необходими продукти:

500 г брашно София Мел Утвърден стандарт България Бяло
7 г Суха мая
1 ч.л захар
1 ч.л сол
300 мл топла вода
4-5 с.л олио
1 жълтък за намазване
Семена за поръсване

Начин на приготвяне:

1. В купа изсипваме 300мл. топла вода и към нея прибавяме маята и захарта( разбъркваме добре), добавяме и олиото. Оставяме настрани и започваме да приготвяме брашното.

2. В отделна купа слагаме пресятото брашно и солта. Разбъркваме добре. Към брашното поставяме и оставената на страна купа с вода и мая. Разбъркваме добре с дървена бъркалка до получаване на тесто. При необходимост добавяме още вода/брашно за достигане на текстура на тесто за хляб.

3. Слагаме на топло купата увита в кърпа до удвояване на обема си. След което набрашняваме плота и изсипваме втасалото тесто. Не месим тестото!

4. С леки движения разтиламе тестото и започваме да прехлупваме крайщата му към средата. Обръщаме го и го поставяме с обърнатата страна в тава с постлана хартия за печене. Отново покриваме тестото с кърпа и оставяме за още 15 минути на топло.

5. Намазваме тестото с един жалтък и супена лъжица студена вода разбити в купа.

6. Правим не много дълбоки резанчета в тестото и по желание поръсваме със семена.

7. Поставяме тавата във студена фурна и след това включваме на 180градува с вентилатор на най-ниското ниво на фурната на решетка. Печем около 50 минути или до готовност на хляба.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

16.11.2021

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.