Хляб в тенджера (без месене)
Питка, Погача

Изпратена от:

Искра Искра от Благоевград

Необходими продукти:

800 г брашно София мел Екстра
1 с.л. сол
600 мл хладка, до леко топла вода
1 кубче прясна мая (или 2 пакетчета суха)
сушени домати
малко от зехтина от сушените домати за вкус

Начин на приготвяне:

1. Разтворете маята в топлата вода и я оставете за малко настрана да се развие. В голяма, дълбока купа пресейте брашното със солта. Направете кладенче в средата му и там налейте разтворената мая. С дървена лъжица бъркайте енергично, докато всичко се смеси добре. Добавете сушените нарязани на малки кубчета сушени домати и разбъркайте отново. Получава се меко и лепкаво тесто (ако е прекалено лепкаво, добавете още съвсем малко брашно), което оставяте покрито за час и половина до два на топло.

2. После на обилно набрашнена повърхност го обърнете и с 3-4 движения го загърнете, колкото да му придадете форма.

3. Покрийте го със съда, в който е втасвало и го оставете покрито за още половин час. През това време сложете чугунена тенджера, заедно с капака ѝ във фурната и я пуснете да се загрее на 230°.След като изтече половиния час, внимателно извадете тенджерата от фурната и в нея прехвърлете тестото.

4. Ако се е поотпуснало, пак го загърнете леко. Ако нямате чугунена тенджера, може да пробвате и в глинен съд или в тенджера без пластмасови дръжки, за да не се разтопят във фурната.

6. Важно е съдът да е с еднакъв диаметър по цялата височина, за да си стане кръгъл хляб.

7. Похлупете с капака и върнете във фурната за 30 минути, без да я отваряте. След това внимателно махнете капака на тенджерата и допечете хляба за още десетина минути.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

04.04.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.