Коледни меденки
Дребни сладки

Изпратена от:

Pavlina Georgieva от Kozar Belene

Необходими продукти:

460 г брашно София Mел екстра
2 яйца
180 г захар
1 ч.л ванилия
1 ч.л канела
120мл. олио
3 с.л пълни мед
1 ч.л. сода / равна
1 ч.л. ябълков оцет или лимонов сок
мармалад за слепване

Начин на приготвяне:

1. В купа се слагат яйцата, захарта, ванилията и канелата и с миксер се разбиват за около минута.

2. Добавя се меда, след което отново се разбърка. Постепенно добавяте олиото, като разбърквате непрекъснато.

3. В малка чашка слагате содата и оцета. Разбъркате, за да се „угаси" содата и изсипвате при сместа в купата. Разбъркава се финално с миксер.

4. Брашното пресявате и започвате да добавяте към сместа. Нужни са 400 гр., като останалите 60 гр. оставяте настрана, за да добавите при месенето и разточването.

5. Оформилото се тесто прехвърляте върху набрашнен плот и леко го омесвате, колкото да стане гладко, меко и еластично. Ако лепне, добавете още съвсем малко брашно. Добавянето на повече от нужното, ще направи твърди меденките.

6. Тестото се увива във фолио за свежо съхранение и прибира в хладилника за 1 час. След това време го разопаковате и разрязвате на две, за да е по-удобно за работа.

7. Върху набрашнен плот разточвате едната половина на дебелина 5 мм. Изрязавате меденки с форма на звезда.

8. Тавата на самата фурна покривате с хартия за печене и в нея разполагате изрязаните коледни звезди.

9. Слагате тавата в добре загрята на 180 градуса фурна и печете за кратко, около 8-9 минути. Тук е най-важният момент, за да останат меки меденките.

10. Целим светъл цвят, а не златист. Не е добра идея да правите нещо друго, докато се пекат, защото трябва да бъдат под наблюдение.

11. Готовите меденки прехвърляте в плоска чиния. Още топли, слепвате медените звезди с малко мармалад. 

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

13.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.