Мамина постна содена питка
Питка, Погача

Изпратена от:

Venelina Boteva от Варна

Необходими продукти:

1 пакет (1 кг) Бяло брашно София Мел Екстра
1 ч.л. ( или на вкус) сол
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с. л. оцет
300/ 400 мл топла вода
шарена сол
2 с. л. олио

Начин на приготвяне:

1. В 300 гр. брашно се прави кладенче. В него се слага содата и се угася с оцета. Налива се и 200 мл вода. Слага се олиото. Започва се събирането на брашното (отвътре, навън). Добавя се останалото количество вода. Добавя се брашно колкото поеме.

2. Омесва се меко тесто. Удря се в плота 10- на пъти.

3. В тава се слага хартия за печене.

4. Слагаме тестото в тавата, оформя се без да се натиска.

5. Завива се с памучна кърпа да почине (30 мин.).

4. Загряваме фурната на 180 градуса.

5. Питката се пече за около 40 мин. в средата на фурната.

6. Пробва се с шишче дали е изпечена.

7. След опичането се пръска леко с хладка вода и се завива с кърпа да почине. Мама и баба казваха: ,, Да си обиколи нивата, да види майка си!" Добър апетит!

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

31.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.