Мамината питка
Питка, Погача

Изпратена от:

Денка Петрова от гр.Плевен

Необходими продукти:

1,200 кг. - брашно София Мел Екстра 
2 яйца
1 с.л. с връх захар
1 с.л. сол
2 - 3 с.л кисело мляко
2 - 3 с.л олио
600 - 700 мл. топла вода
1 кубче (42г) мая за хляб

Начин на приготвяне:

1. Начупва се кубчето мая, добавя се солта и захарта, намачква се с лъжицата, докато се втечни.

2. Добавят се подследователно киселото мляко, олиото, яйцата (без единия жълтък, който е за намазване на питката), топлата вода. Постепенно се добавя брашното и се меси меко тесто.

3. Оформят се по желание питки. 

4. Слага се в намазана с олио тава и се оставя да втаса - аз го правя във фурната на 100 градуса. След като удвои обема си се намазва с разбития жълтък с малко олио и оцет и усилвам фурната на 180 градуса.

5. Пече се около 40 - 50 минути до готовност.

6. Вади се, маже се с масло и се завива да се задуши. Да Ви е вкусно!

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

16.11.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.