Милинки любимки
Други солени печива

Изпратена от:

Диана Василева от гр.София

Необходими продукти:

500 г брашно Класик
1/2 кубче жива мая
250 мл прясно мляко
40 гр масло или 4 с л олио
1 ч.л. бяла захар
1 яйце
1 с.л сол
1 с.л. оцет за предпочитане от грозде
200 г сирене или извара
чубрица

Начин на приготвяне:

1. Всички продукти първо трябва да се извадят от хладилника поне за половин час, за да са топли - маята обича да е на топло. Започва се с шупването на маята. Млякото се стопля докато достигне хладка температура - трябва да можете да си потопите кутрето и да усещате, че е топло, но не горещо. В него се добавя захарта, 1 с.л. от брашно и маята и се разбъркват докато се смесят.

2. Течността се оставя на топло за поне 20 мин, докато маята шупне - трябва да се появят балончета на повърхността. Междувременно брашното се пресява и след това се разделя на 2 части. След като маята е шупнала, се изсипва в половината брашно, на което се прави кладенче за маята. Към маята и брашното се добавят яйцето, оцета, 30 мл разтопено масло или олио и солта. Омесват се като постепенно се добавя и останалото брашно. Трябва да се получи леко и аерирано тесто, което не лепне.

3. Омесеното тесто се премества в намазнена купичка и се покрива с намазнено фолио, за да не залепне. Тестото се увива в кърпа и се оставя на топло за около 2 часа, докато набъбне напълно.

4. След като тестото е готово се разделя на 12 равни части и се оформя на топчета. Топчетата се подреждат в дълбока намазнена тава.

5. Сиренето се натрошава и половината от него (или изварата) се изсипва между топчетата. След това пак между топчетата се поръсва чубрица.

6. Милинките се оставят още 20 мин на топло,за да набъбнат. В останалата мазнина - около 1 с.л. се запържва 1 с.л. брашно, оставя се да поизстине малко и милинките се заливат със сместа. Поръсват се пак с чубрица и се изсипва останалото натрошено сирене или извара.

7. Милинките се пекат на предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор/ 200 градуса без за около половин час или докато станат златисти. Могат да се задушат с кърпа за около 10-15 мин веднага след като се извадят от фурната, за да омекнат допълнително.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

16.01.2023

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.