Питка
Питка, Погача

Изпратена от:

Dalila Alujeil от Стара Загора

Необходими продукти:

300 мл вода
2 с.л. сол
1 с.л. захар
20 гр прясна мая
1/2 кофичка кисело мляко
4 яйца
150 гр масло
1 с.л. олио
1 шепа белен слънчоглед
1 шепа белено тиквено семе
500 гр сирене
сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Водата се затопля леко, слага се солта, захарта и маята. Оставя се за 10 мин да се активира маята.

2. Прибавят се 2 от яйцата, киселото мляко, половината от разтопеното масло, слънчогледа и тиквеното семе.

3. Пресява се брашното (около 800гр до 1кг, прави се кладенче, прибавят се течните съставки и се разбърква до получаване на средно твърдо тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса ( за около час).

4. 2 яйца(жълтъка на едното се отделя за намазване), останалата част от маслото и сиренето се смесват.

5. Тестото се разделя на 2 и всяка половинка се разделя на около 10 топчици. Всяка от тях се разточва на лента, в единия край се слага сирене и се навива. Получения фитил се разделя на 2 и розичките се подреждат в намазнената и набрашнена тава. Оставя се да втаса за около 30 мин.

6. Към жълтъка се прибавя 1с.л. олио, намазва се и се поръсва със сусам.

7. Пече се за 20 мин на долен реотан на 180 градуса (200 без вентилатор) и за още 20 мин на горен и долен реотан. Когато е готова се поръсва с вода и се покрива с кърпа. Приятен апетит!

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

09.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.