Питка на охлювчета
Питка, Погача

Изпратена от:

elisaveta popgeorgieva от Поликраище

Необходими продукти:

1 кг бяло брашно София мел /класик/
300 млпрясно мляко
1 кубче мая
50 г масло
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
100 мл олио
3-4 с.л. кисело мляко
1 яйца

Начин на приготвяне:

1. Маята се активира с половината от хладкото прясно мляко, захарта и 1 с.л брашно. Към пресятото брашно добавяме активираната мая и всички останали продукти, като от яйцето ще използваме само белтъка. Бъркаме с лъжица и доомесваме на ръка, докато получим меко, но нелепнещо тесто.

2. Тестото се оставя на топло, за да удвои обема си поне 1 час. Разделете тестото на 3 части и омесете всяко с малко брашно. Всяка топка се разточва на кора с дебелина 3-4 мм и се нарязва на ивици с ширина 3 см. Всяка ивица се навива на охлюв и се подрежда в тава, застлана с хартия за печене.

3. Оставете питката пак да втаса за 40-50 минути и намажете с жълтъка от яйцето разбит с 1 с.л олио.

4. Питката на охлювчета се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.

5. След изваждане от фурната се завива с кърпа за 10-15 минути, преди да се разчупи /това се прави, за да е още по мека/.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

06.04.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.