Питка с масло и прясно мляко
Питка, Погача

Изпратена от:

Валя Хайдушка от Мадан

Необходими продукти:

750 г брашно София Мел Екстра
150 мл хладка вода
150 мл хладко прясно мляко
1 с. л. Кисело мляко
2 яйца + 1 белтък
1 1/2 ч.л. сол
1 ч. л. Захар
3 с. л. Олио
10 г Суха Мая
50 г разтопено масло за намазване
1 жълтък за намазване
1 ч. л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

1. Разтваряме маята в хладката вода и захарта

2. Изсипваме пресятото брашно в голяма купа и към него добавяме солта, олиото, яйцата, киселото и прясното мляко. Последно добавяме и разтворената Мая. Омесваме меко тесто и го оставяме за около 1 час да втаса.

3. След като тестото е готово, го разделяме на 5 равни топки. 4 от топките разточваме на кори с диаметър около 30 см. Намазваме всяка от корите с масло и ги нареждаме една върху друга.

4. С остър нож разрязваме корите на 8 равни части , без да разрязваме средата. Получават се триъгълници, които завиваме в една посока.

5. Отделената последна - 5 та топка, разделяме на 4 по-малки топки. 3те ги разточваме на кори с диаметър около 20 см, мажем с масло и нареждаме една върху друга. Разделяме ги на 8 равни части, като отново се получават триъгълници, които усукваме в една посока и поставяме върху питката

6. Последната топка разточваме на малка кора и я завиваме във формата на цвете, поставяме я по средата на питката.

7. Оставяме питката на топло да втаса за около 20-30 Мин. Трябва да удвои обема си.

8. След като Питката е втасала я намазваме с разбития жълтък и прясното мляко.

9. Слагаме питката да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 55-60 минути.

10. След като питката е готова я намазваме с олио и я завиваме с кърпа за да омекне коричката.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

29.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.