Питка с паричка
Питка, Погача

Изпратена от:

Antonia Delcheva от гр. Годеч

Необходими продукти:

700 г брашно
400 г кисело мляко
1 ч. л. сода
2 яйца
3 с. л. олио
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. захар

Начин на приготвяне:

1. Загряваме фурната на 200 ℃

2. В голяма купа се слага 400 гр. кисело мляко и се поръсва с 1 ч. л. сода бикарбонат. Разбърква се и се оставя за 5 минути. Към млякото се прибавят 1/2 ч. л. захар и 1 ч. л. сол. Размесва се добре. Наливат се 3 с. л. олио, слага се 1 яйце и един белтък. Отново се размесва добре. Млякото се слага в купа при брашното и се бърка с дървена лъжица, докато се смеси добре. После с ръце се омесва за кратко. Тестото не е твърдо, а остава лепкаво.

3. Кръгла тава с размер 22-24 см. се намазва с малко олио и се поръсва с брашно.

4. Взема се монета, измива се и се залива с вряла вода. След пет минути се увива във фолио. Монетата се слага в питката.

5. Питката се слага в тавата. Един жълтък се смесва с една лъжица вода.

6. Питката се намазва с жълтъка и се пече в средата на загрята до 200 ℃ фурна за 10 минути. След това температурата се намалява до 180 ℃ и печенето продължава за около 20-25 минути.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

29.12.2021

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.