Питка Слънце
Питка, Погача

Изпратена от:

Павлета Михайлова

Необходими продукти:

600 г брашно София Мел екстра
1 с.л. сол (равна лъжица)
50 мл олио
2 с.л. кисело мляко
7 г суха мая
2 яйца
200 мл прясно мляко
50 г краве масло

Начин на приготвяне:

1. В прясното мляко активираме маята с една чаена лъж. захар и две супени лъжици брашно. Разбърквам добре покривам с кърпа и оставям за 5 мин. да си почине.

2. През това време в голяма купа смесваме пресятото брашно, киселото мляко, олиото, солта и яйцата. Разбъркваме хубаво, правим кладенче и изсипваме активиралата се мая.

3. Замесваме меко и еластично тесто. Оставяме да удвои обема си. Вече втасалото тесто леко го размесваме и разделяме на 5 топчета.

4. Разтапяме маслото. Подготвяме си тава с хартия за печене. Четири от топчетата се разточват до колкото можете около 20 см. и се редят едно върху друго. Между разточените питки се маже обилно с разтопеното масло. Петото топче е за декорацията в средата. Преминаваме и към оформянето на питката.

5. След като сте разточили всички питки и наредили една върху друга, сложете в средата на питката малък ринг или чаша. С помощта на нож направете разрези от ринга към края на питката. Все едно пица режете. Направете 8 разреза и всяко парче разрежете на още 3 броя. Така ще получите общо 24 разреза.

6. Сплитаме питката. Правете плитките от по три фитила. Крайчето на плитката подпъхнете под плитката. Така ще получите 8 плитки. Отстранете ринга. Останалото 5 топче, отрежете една трета от него. С останалата част с намазнени ръце оформете на топче, а с малкото парче разточете в кръг. Набрашнете и разрежете с нож за дантела. Ако нямате такъв нож може да отрежете лентички, които да наредите върху топчето. Поставете топчето в средата на питката.

7. Намажете с останалото масло, ако имате такова и оставете да втаса покрита повторно. Втасалата питка се маже с жълтък и 2 с.л. олио.

8. Печете на най-ниското ниво във фурната на включен горен и долен реотан за около 45 мин. Наблюдавайте питката и ако бързо се зачервява покрийте с алуминиево фолио. Оставете питката за 10 мин. да се охлади и я извадете от формата.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

23.11.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.