Питка Софи
Питка, Погача

Изпратена от:

Елица Узунова от Смолян

Необходими продукти:

900 г брашно София Мел Екстра
300 мл топло мляко
2 с. л. олио
300 мл. разтопено масло
1 пакетче суха мая
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 ч. л. сода
50 мл олио за доомесване
2 яйца
1 жълтък за намазване
1 пакетче сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Млякото се затопля на бавен котлон.

2. Маята се разтваря в затопленото мляко, заедно със солта, захарта, маслото, олиото и яйцата.

3. Брашното се пресява 3 пъти и се смесва със содата. Оформя се кладенче и се изсипва разтворената смес. Постепенно се прибавя по малко мляко и се омесва топка тесто.

4. Оставя се да почине за малко. На струя се добавя 50 мл олио и отново се меси до меко тесто.

5. Тестото се оформя като питка и се поставя в намазнена и поръсена с брашно тава и се намазва равномерно с жълтък и се поръсва със сусам.

6. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, първо за 15 минути отдолу, а след това до готовност на горен и долен реотан.

7. Горещата питка се поръсва със студена вода и се завива с кърпа.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

04.01.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.