Питка със суха мая и прясно мляко
Питка, Погача

Изпратена от:

Боряна Димова

Необходими продукти:

700 г бяло брашно София Мел
300 мл прясно мляко
1 пакетче суха мая
3 яйца
125 г масло
1/2 ч.л сол
1/2 ч.л захар

Начин на приготвяне:

1. Затопля се прясното мляко и в него се разтваря сухата мая със захарта.

2. Брашното се пресява и се прави кладенче. Изсипват се яйцата (без 1 жълтък, оставя се за намазване на готовата питка), разтопеното масло, солта и прясното мляко с маята. Омесва се меко тесто.

3. Оставя се да втаса около 30 минути. Втасалото тесто се разделя на 3 части и всяка се разточва като се маже с масло и се слагат една върху друга.

4. Навиват се на руло и се нарязва на равни части.

5. Крайчетата на рулото се поставят в центъра на тава, а останалите парчета се подреждат край тях.

6. Маже се с масло и се слага в предварително загрята фурна на 180 градуса на горен и долен реотан.

7. След около 25 минути се изважда и се намазва с жълтъка и се допича за още 20 минути, докато получи златист загар.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

22.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.