Питка за Архангелов ден
Питка, Погача

Изпратена от:

Христина Великова-Ангелова от Русе

Необходими продукти:

1 кг брашно София мел Екстра
1 кубче прясна мая
300 мл.прясно мляко
3 бр. Яйца
200 мл. Олио
1 с.л.сол
1 с.л.захар
200 мл. Топла вода

Начин на приготвяне:

1. В купата на миксера се смесват прясното мляко и водата. Добавят се захарта и маята. Разбърква се докато се разтворят, след което към сместа се добавят 2 чаени чаши от брашното. Размесва се докато се получи еднородна смес.

2. Купата се покрива с кърпа, оставя се на топло, за да се надигне маята за около 10 минути.

3. Добавяме след това останалото брашно, солта и олиото. Замесва се тесто. Става много меко и пухкаво.

4. Тестото се прехвърля се върху набрашнен плот. Разделя се на 2 равни части. Всяка се разточва на правоъгълен лист с размери 36 х 50 см, който трябва да се нареже на 12 еднакви триъгълни парчета. Разграфете листа на 6 равни части от двете страни и така по-лесно ще маркирате 6 ленти, които се получават. Всяка една срежете на диагонал. С остър нож се нарязват еднакви остри триъгълници с основа 6 см и се навиват на кифлички като се започва от широката част, а върха остава отгоре.

5. Завитото на рула тесто се нарежда в тава намазана с олио и наръсена с брашно или с пекарска хартия.Тавата се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло, докато тестото втаса. Почти ще изпълни тавата.

6. Повърхността на втасалата пита се намазва със смес от жълтък и прясно мляко.

7. Пече се в предварително затоплена на 180°C фурна, с включени долен реотан и вентилатор.

8. Печенето отнема около 40 минути или докато се получи приятен златист загар. След 30-тата минута можете да покриете с алуминиево фолио.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

16.11.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.