Питка за празник
Питка, Погача

Изпратена от:

Румяна Димитрова

Необходими продукти:


1 кг брашно София Мел Класик
1/2 кубче мая
1 с.л. мед
1 с.л. сол
30 г краве масло,меко
150 мл топло прясно мляко
1 с.л. ракия
2 яйца

Начин на приготвяне:

1. В купата на робота се слагат маята, меда, прясното мляко и 2 лъжици брашно.

2. Разбъркват се и се оставя маята да ферментира. След като направи калпаче се добавят всички продукти без солта, малка част от брашното и се отделя единия жълтък за намазване.

3. Пуска се машината на средна степен. Меси се така около 2-3 минути.

4. Добавя се останалото брашно и намаля месенето на бавна степен. Солта се слага към края на месенето.

5. Тестото се поставя в голяма купа, намазана с мазнина и се покрива с фолио и се оставя на топло да удвои обема си.

6. Разделя се на една малка и две равни части. Едната голяма част се оформя на топка, сплесква се и поставя в тава постлана с хартия. Това ще е средата на питата. Най - малката част се разточва на тънко и с нож за тесто се нарязва на ромбове. Внимателно се прехвърля получената мрежа върху питката в тавата.

7. Другата голяма част тесто се разточва на правоъгълен лист, намазва се с масло и навива на руло. Нарязва се на парчета около 2 см и подрежда се в тавата, покрай голямата питка с мрежата, но застъпва рулцата.

8. Накрая се правят розички от останалото тесто от мрежата и допълних питата.

9. Оставя се питката да втаса и след това се намазва с жълтък с малко олио.

10. Пече се на 175 градуса с вентилатор точно 40 минути.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

16.11.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.