Питки с квас
Питка, Погача

Изпратена от:

Виктор Иванов от София

Необходими продукти:


1 кг София Мел Класик
200 г активен квас
20 г сол
750 мл вода

Начин на приготвяне:

1. Замесваме брашното и водата. Колкото да се намокри добре и оставям в покрита купа за определеното време. Прибавяме квасът и солта. Много често заедно. Ако има време първо добавяме квасът, изчакваме 30 мин. и тогава солта.

2. Омесваме много добре, като се стараем тестото да стане гладко, равномерно и без бабунки. Оставяме за 30 мин. да отпочине. След това време започваме да правим разпъвания на тестото. Общо 3-4 пъти през 30 мин.

3. Оставяме тестото на стайна температура докато се удвои. Часовете зависят от температурата на стаята. Най-често около 5 часа. Втасалото тесто изсипваме върху леко набрашнен плот и сгъваме на плик. Обръщаме с гладката страна нагоре и подпъхваме крайчетата. Покриваме с кърпа за 30 мин.

4. След това време, обръщаме тестото с гладката страна към плота и оформяме на 12 питки.

5. Прибираме покритият съд с тестото в хладилника за бавно и окончателно втасване. Процес, който се нарича Ретардация. Това тесто след 18-19 часа е готово и изпичаме директно от хладилника, на предварително загрята фурна 230 градуса, около 35 мин.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

07.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.