Селски лучник
Питка, Погача

Изпратена от:

Росица Борисова от София 1231

Необходими продукти:

500 г София мел Екстра брашно
1 чаена чаша вода
половин кубче мая
1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар
(за плънката) лук 500 грама
1 супена лъжица чубрица
1 супена лъжица червн пипер
1 чаена лъжица сол
(за намазване) 1 жълтък

Начин на приготвяне:

1. Брашното се пресява, прави кладенче и в него се начупва маята. Отгоре се излива хладката вода. Прибавят се захарта и солта. Замесва се меко тесто.

2. Готовото тесто се оставя да втаса 30 минути. През това време се приготвя плънката.

3. Лукът се нарязва на малки парчета. Запържва се в горещо олио , като се подправя с подправките. След като лукът се изпържи се маха от котлона.

4. След като тестото е втасало се разделя на две топки тесто. Едната топка тесто се разточва и се слага в тава с хартия за печене. Отгоре се изсипва плънката от лука и се разпределя равномерно. Втората топка тесто също се разточва. С нея се покрива лука. Краищата на тестото се загъват отдолу и се дупчи с вилица.

5. Готовият лучник се оставя за около 15 минути.

6. Отгоре лучника се намазва с един жълтък и малко олио. След това се пече 40-50 минути в загрята на 170 градуса фурна, докато хване златиста коричка. След като е готов се поръсва с малко вода и се завива за десетина минути с кърпа,

7. Консумира се както топъл така и студен.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

29.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.