Шоколадова торта - Медовик
Торти

Изпратена от:

Костадина Мазгалова от София

Необходими продукти:

1 бр. яйце
1 бр. жълтък
150 г захар
1 щипка сол
200 мл прясно мляко
30 г какао
2 с.л. мед
2 ч.л. сода бикарбонат
300 г брашно
20 г царевично нишесте
400 г заквасена сметана
100 г пудра захар
500 мл сладкарска сметана

Начин на приготвяне:

За блатовете

1. В малка касерола сложете яйцето, жълтъка, млякото, какаото, маслото, захарта, меда и содата.

2. Разбъркайте добре с телена бъркалка и сложете на котлона на средна степен. Бъркайте около 3-4 минути, докато захарта се разтвори. 

3. Оставете за 2-3 минути да се охлади на стайна температура, като прехвърлите сместа в друг съд, за да се охлади по-бързо.

4. Пресейте брашното заедно с нишестето и започнете да го добавяте към сместа. Ще ви е трудно да разбърквате с лъжица, затова прехвърлете тестото на плота и започнете да месите с ръце. Тестото е меко, еластично, но не лепкаво, много добре за оформяне.

5. Разделете на 8 равни части на око или ползвайте кухненска везна, за да ги претеглите и оформете на топки.

6. Сложете ги в чиния, покрийте с домакинско фолио и приберете за 20-30 минути в хладилник да се охладят.

7. Извадете блатовете от хладилника, набрашнете леко плота и започнете да разточвате тънки блатове. Използвайте чиния или тортен ринг с диаметър 20 см, за да изрежете в кръг блатовете. Надупчете блатовете с вилица от едната страна, за да се изпекат равномерно. Повторете всичко с останалите блатове като с изрезките, които остават, направете още 1 блат.

8. Загрейте котлона на средна степен, сложете сух тиган с незалепващо покритие и печете всеки блат за около минута и половина до две. Не ползвайте допълнителна мазнина, не е необходима. Когато от едната страна блатът започне да се надига и да променя цвета си, ползвайте шпатула и обърнете за много кратко от другата страна. За втората страна времето за изпичане е значително по-кратко - около 30-40 секунди.

9. Прехвърлете в чиния и оставете да се охладят. Така приготвените блатове можете да съхранявате до приготвянето на тортата в найлонов плик в шкаф.

За крема: 

Смесете заквасената сметана заедно с пудрата захар и разбъркайте. В друга купа сложете студената сладкарска сметана и с помощта на миксер разбийте до твърд връх. С помощта на шпатула смесете двете сметани, като разбъркате леко и плавно.

Сглобяване на тортата: 

В блендер сложете един блат и го натрошете на дребни трохи. Той ще ни служи за облепване на тортата и поръсване от горната страна.

За сглобяване на тортата поставете един блат в чиния или поднос за торта, отгоре сложете малко крем и притиснете добре, редувайте крем, блат, крем, блат.

Оставете малко крем, за да намажете тортата отгоре и отстрани.

С помощта на дланта си вземете трохите от начупения блат и го полепете по борда и всички страни на тортата.

Притиснете добре и приберете за няколко часа в хладилник, за да може да поемат блатовете от крема. Най-добре да отлежи за една нощ в хладилник.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

13.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.