Сладка, къпана питка за Св. Варвара
Питка, Погача

Изпратена от:

Доника Марчева от Варна

Необходими продукти:

1 кг. брашно София мел екстра
3 яйца
1/2 литър прясно мляко
2 пакетчета суха мая
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжица сол
3 супени лъжици олио

Начин на приготвяне:

1. Пресяваме брашното с 1 пакетче мая. Другото пакетче разтваряме в хладкото мляко, към което сме добавили захарта.

2. Разбиваме 3-те яйца, към тях се добавя олиото и солта.

3. Оформяме кладенче в пресятото брашно, в което слагаме яйчената смес. Постепенно се прибавя и млякото.

4. Заместваме тесто, което трябва да стане идеално гладко.

5. Замесеното тесто се слага в тензухена кърпа, която се завързва и поставя в дълбока тенджера пълна с хладка вода. Изчакваме тестото да изплува наполовина от водата. По този начин питката се окъпва.

6. Изваждаме, замесваме отново с малко брашно и оформяме.

7. Питката се слага в студена фурна и се пече на 150 градуса за около 40 минути.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

06.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.