Торта на клечка
Торти

Изпратена от:

Стеф Вичкова от Монтана

Необходими продукти:

500 - 200 г брашно София мел
4 яйца
200 г захар
500 г сладкарска сметана
250 г масло
1 кг млечен шоколад

Начин на приготвяне:

1. Правите си пандишпанови блатове за торта. Отделяте белтъците от жълтъка и разбивате белтъците със захарта до твърди върхове.

2. Постепенно добавяте един по един жълтъка като разбърквате с шпатула и накрая добавяте брашното, като го пресявате. Бъркане отново с шпатула като се внимава сместа да остане пухкава, но и да няма неразтворено брашно. Изсипвате в форма и печете в загрява фурна на 160 г до суха клечка.

3. Блата се оставя да изстива напълно, след което го натрошавате. Към натрошения блат добавяте разбитата сметана и меко масло на стайна температура. С ръкавици обърквате и мачкате с ръце. Получаване като тесто за скалички, сместа не трябва да е много суха, нито много мека. Трябва като направите топче да стои стабилно в ръцете ви.

4. Трябва ви силиконови форми за сладолед, но ако нямате може да направите кейк попс, като си оформите малки топчета и оставите да се охлаждат. Разтопявате си шоколада на водна баня или в микровълнова. Вземате шишчета или клечки за кафе ако правите в форма за сладолед. При варианта за кейк попс се взема шишчето и се топи малко в шоколада, а след това го забивате в топчето.

5. Оставя се да стегне хубаво, а след това се потапя цялото топче и може да го украсите с пръски. За сладоледа трябва да сложите клечките от кафе като се намазват и те с шоколад. Вземате от сместа и оформяте по формата и се охлаждат. Аз слагам за кратко в фризера за по - бързо охлаждане.

6. След това внимателно вадите от формата и подходящ съд се слага разтопеният шоколад и се потапят целите. Оставя се отново да се охлади.

7. Накрая с прибор вземам от шоколада и правя чертички по него и украсявам с поръски. Стават страхотни торти на клечка за малки и големи.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

03.01.2023

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.