Царевични Плетеници
Други солени печива

Изпратена от:

Dimitrina Kefileva от Чепеларе

Необходими продукти:

300 г брашно Екстра София Мел
200 г брашно Царевично София Мел
1 ч.ч. топло прясно мляко
100 г меко краве масло
3 яйца (едното за намазване по желание)
20 г прясна мая (или 7 гр. суха мая)
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
краве масло за намазване след печене

Начин на приготвяне:

1. В топлото мляко разтворете маята и захарта. Добавете и 2-3 с.л. брашно, докато сместа стане гъста като боза. Оставете да шупне. Сместа се надува, става почти двойна и отгоре се образува „шапка“.

2. В купа изсипете царевичното брашно и солта. Добавете сместа с маята и разбитите яйцата. Постепенно добавяйте от бялото брашно, докато се получи меко тесто. Оставете да втаса на топло, докато удвои обема си.

3.След като втаса, тестото се меси леко отново върху плот, посипан с царевично брашно. Разточете тестото на правоъгълник с дебелина около 1 см. Половината от него намажете с разтопеното краве масло и похлупете с другата половина. Нарежете на ивици с ширина около 4-5 см. В средата на всяка ивица направете дълъг прорез, който не разрязва лентата до края. Получените ленти усучете 2-3 пъти през прореза, за да се получат плетеници.

4. Наредете в тава, застлана с хартия за печене. Оставете да повтасат още малко в тавата за около 20 минути.

5. Намажете с разбитото яйце и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

15.02.2022

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.