Басбуса – египетски сладкиш с грис
Сладкиши

Необходими продукти:

За тестото:
2 ч.ч. София Мел Грис
1 ч.ч. кокосови стърготини
1/3 ч.ч. захар
1 ч.ч. заквасена сметана (или гъсто кисело мляко)
110 г краве масло
1 ч.л. бакпулвер
кората на един портокал

За сиропа:
2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. вода
1 ч.л. лимонов сок
резенчета портокал

За декориране:
50 г бадеми

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на сиропа. Сложете захарта и водата на котлона да заврат. Когато тръгне да завира, добавете и лимоновия сок. Оставете сиропа да поври 8 минути и да почне да се сгъстява. Дръпнете от огъня, прибавете резенчетата портокал за аромат и оставете да се охлади напълно.
В купа смесете гриса, кокоса, захарта, бакпулвера и кората на портокала. След това прибавете разто-пеното масло и сметаната. Замесете меко тесто като пясък.
В намаслена с масло тавичка (около 22 см в диаметър), разпределете сместа и изравнете добре, при-тискайки с ръка. Оставете да почине 20 минути, покрита с кърпа, а после разрежете на ромбове. Във всеки ромб поставете по един бадем в центъра. Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180°С за около 30 минути, докато краищата станат златисти.
Извадете от фурната и залейте горещия десерт с охладения сироп.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

03.11.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.