Кексчета от грис с лимонов сироп и маслиново олио
Кексове и мъфини

Необходими продукти:

За тестото:
75 г пшенично брашно София Мел Класик
200 г пшеничен грис София Мел
фино настъргана кора от 1 голям лимон
150 мл зехтин Eкстра Virgin
175 г фина захар
4 големи яйца
175 мл прясно мляко
1 пакет бакпулвер

За лимоновия сироп:
сока от 1 голям лимон
250 г захар
2 с.л. мед
400 мл вода
1 лимон, тънко нарязан (по желание)

Начин на приготвяне:

Включете фурната на 180⁰C.
Намажете около 15 малки формички с мазнина.
В голяма купа разбъркайте заедно лимоновата кора, зехтина, захарта и яйцата до гладка консистенция.
С помощата на телена бъркалка, разбъркайте млякото с гриса.
Пресейте заедно брашното и бакпулвера, добавете към гриса и разбъркайте, докато получите гладко тесто. Изсипете при течните продукти и разбъркайте отново.
Разпределете тестото във формите, като ги напълните на 2/3 от обема им.
Печете около 25-30 минути, докато кексчетата станат с красив кафеникав загар.
Докато печете, направете лимоновия захарен сироп. Поставете лимоновия сок в малка тенджерка на котлона, заедно с водата. Прибавете захарта и меда и варете на слаб огън, окола 10 минути, дакото сиропът се посгъсти.

Когато кексчетата са изпечени, ги извадете от формите и ги подредете върху голям поднос. Оставете ги да поизстинат и полейте всяко с 3 три лъжици от леко охладения сироп. Гарнирайте със захаросаните резени и сервирайте.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

07.01.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.