Торта Амарети
Торти

Необходими продукти:

1 ч.ч. брашно София Мел Класик
7 белтъка
6 жълтъка
2/3 ч.ч. захар
¼ ч.ч. пшенично нишесте
2 ч.л. разтворимо нес кафе на прах
200 г бисквити Амарети (Amaretti италиански сухи бадемови бисквити)

За напояване:
300 мл захарен сироп
4 с.л. Амарето ликьор
2 ч.л. разтворимо нес кафе

Крем:
5 жълтъка
50 г захар
40 мл Амарето ликьор
300 мл млечна сметана
4 с.л. пудра захар
500 г маскарпоне

За декориране:
100 г тъмен шоколад
натурално какао
бисквити Амарети

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 170⁰С.
На дъното на тава за печене със свалящ се ринг с диаметър 22 сантиметра, поставете хартия за печене.
Разделете белтъците от жълтъците.
В купа пресейте брашното и нишестето, добавете кафето и разбъркайте.
Оставете 10 бисквити Амарети, за да украсите с тях тортата. Останалите натрошете на ситно.
Разбийте белтъците с миксер, докато побелеят и добавете захарта лъжица по лъжица, като не спирате миксера през цялото време. Разбийте за няколко минути, докато станат твърди и лъскави. След това добавете жълтъците и разбъркайте за кратко с миксера на ниска скорост, само докато се разпределят равномерно. Пресейте брашното и нишестето върху яйцата и разбъркайте със силиконова шпатула внимателно, докато получите хомогенна маса без бучки брашно.
Накрая добавете натрошените бисквити Амарети и внимателно разбъркайте отново с шпатулата, докато се смесят равномерно.
Изсипете тестото в предварително приготвената форма и печете за 30 минути (до суха клечка).
След като блата е готов го оставете да се охлади за няколко часа, преди да го разрежете и сглобите тортата.

Крем:
Смесете в купа подходяща за водна баня жълтъците, захарта и ликьора Амарето. Сварете на водна пара, като разбърквате непрекъснато с телена бъркалка, дакото получите пухкав и гъст крем Сабайон. Оставете го да се охлади до стайна температура, като разбърквате от време на време, за да не хване коричка.
В друга купа разбъркайте мекото Маскарпоне, докато стане кремообразно. Добавете крема Сабайон към него и разбъркайте внимателно.
Разбийте сметаната с пудрата захар на мек и пухкав крем, без да прекалявате. Прибавете я към маскарпонето и яйчния крем, като разбърквате със силиконова шпатула много внимателно, докато получите лек, ефирен крем.

Сглобяване:
Разрежете блата на три еднакви платки.
Поставете първата директно върху чиния за сервиране и поставете отстрани ринг за оформяне на торти. Напоете блата много добре със 100 милилитра от охладения захарен сироп овкусен с кафе и ликьор Амарето. Изсипете 1/3 от крема. Отгоре поставете следващия блат и повторете до изчерпване на количествата. Оставете малко от крема за намазване на тортата отвън, след като премахнете тортения ринг. Поставете я в хладилника за 6-8 часа.
След като тортата е стегнала, премахнете ринга и намажете леко с крем отвън.
Нарежете с остър нож 100 грама тъмен шоколад и панирайте тортата отвън с него. Отгоре поръсете обилно с натурално какао и подредете бисквитите Амарети, който сте заделили за декорация.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

01.02.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.