Празнична погача на кифлички
Питка, Погача

Необходими продукти:

900 - 1000 г брашно София Мел Екстра
240 мл топло мляко
240 мл топла вода
240 мл олио
2 с. л. захар
1 с. л. сол
20 г прясна мая или 7 г суха
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

1. Разтворете маята заедно със захарта и малко брашно във водата. Оставете да престои 10-15 минути, докато шупне. Ако използвате суха мая, направо я сложете в брашното. 
2. Сипете в купа около 2/3 от брашното. Добавете солта и разбъркайте. Направете в центъра кладенче и изсипете в него сместа с маята и млякото. Започнете за замесвате тесто (или използвайте кухненски робот). 
3. Постепенно добавете на тънка струйка олиото, докато тестото го поеме. Добавяйте по малко от останалото брашно, докато тестото се оформи на топка и спре да лепне по стените на съда. 
4. Прехвърлете тестото върху набрашнен плот и продължете да месите, докато получите меко и еластично тесто, което не лепне. 
5. Разделете тестото на две и разточете на правоъгълни парчета, които нарежете на дълги триъгълници. Навийте всеки триъгълник на кифличка и подредете в тава, застлана с хартия за печене. Оставете да втаса, докато удвои обема си. 
6. Намажете погачата с жълтък, поръсете със сусам или други семена по избор и изпечете в загрята до180°C фурна за 40-50 минути.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

04.08.2015

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.