През месец Февруари, заедно със София мел ще акустираме в съседна Турция, за да вкусим от техния вкусен бюрек с кайма (Kiymali Pogaca). Хрупкаво тесто с ароматна плънка от кайма и подправки. Децата ми помогнаха да ги направим и много се забавляваха. :) Поднесох ги с кисело мляко и бяха голям хит!

Турски бюрек с кайма (Kiymali Pogaca)
Дребни соленки, Други солени печива

Необходими продукти:

4 ч.ч. брашно брашно София Мел Екстра (520 г)
1 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. сол
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко

За плънката:
250 г кайма
1 глава лук
1 голяма скилидка чесън
30 мл. зехтин
1/2 ч.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
връзка пресен магданоз
черен пипер
сол
За намазване:
1 жълтък
сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в малко зехтин и вода до омекване. Добавете каймата и подправките и разбъркайте. Накрая сложете и ситно нарязан магданоз.
Охладете каймата.

Загрейте фурната на 180 градуса.

В купа пресейте брашното. Направете кладенче и добавете бакпулвер, сол, олио и кисело мляко.
Разбъркайте с лъжица и прехвърлете на набрашнен плот. Омесете меко тесто.
Откъснете топче с големината на орех и го сплескайте с ръце, така че да получите кръг. Сложете от плънката в средата и прехлупете.
Притиснете с малка виличка краищата, така че да се запечатат.
Сложете го в тава, покрита с хартия за печене. Намажете с жълтък и поръсете със сусам. По същия начин оформете и останалите.

Печете на 180 градуса, докато добият златист загар и се изпекат отдолу и отгоре, около 34-35 минути.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

03.02.2019

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.