Козунак със сушени плодове
Кексове и мъфини

Изпратена от:

Искра Искра от Благоевград

Необходими продукти:

Около 1 г брашно София мел
400 мл прясно мляко
1 кубче жива или 2 пак. суха мая
4 яйца и два жълтъка
140 г меко масло
150 г фина захар
3 с.л. течен подсладител
2 пак. ванилия
щипка сол
сушени плодове по избор
за украса (филирани бадеми, захар, яйце за измазване)

Начин на приготвяне:

1. Започваме като пресяваме брашното и и слагаме малко повече от половината в купата на миксера. Правим кладенче и прибавяме захарта, маята и леко затопленото мляко и подсладителя. Пускаме да се меси всичко и прибавяме и леко разбитите с вилица яйца.

2. Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим. Накрая добавяме постепенно и от мекото масло, и ако е необходимо няколко капки олио по ръба на купата, за да се отлепи по добре от стените на съда.

3. Готовото тесто изсипваме на плота и доомесваме с още малко брашно, докато спре да лепне. Слагаме и плодовете. Слагаме го в намазана с олио купа, покрито също с намазнено фолио и пъхаме във фурната на 50 градуса. Ще втаса за около половин час и ще удвои обема си.

4. След като тестото втаса го разделяме на две и оформяме козунаци по желание.

5. Оставяме козунаците да втасат на топло - отново във фурната и преди печене ги намазваме с леко размито с мляко яйце или ако искате да имат по-лек загар, ги намажете няколко минути преди извеждане от фурната, след като са се запекли. Не забравяйте да ги поръсите с бадеми и захар за още повече вкус печем на 180 градуса.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

05.04.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.