Тиквен пай
Сладкиши

Изпратена от:

Лидия Костова от Монтана

Необходими продукти:

150 г брашно София Мел 
60 мл. Зехтин (олио/кокосово масло)
1 ч. ч захар
1/2 ч.л. сол
2-3 с. л. студена вода
600 г тиквено пюре
1 консерва подсладено кондензирано мляко 396 мл
3 яйца
1.5 ч. л. канела
2 ч.л ванилови есенция

Начин на приготвяне:

 

1. В голяма купа се добавя брашното, мазнината по избор, захарта ,солта и водата и с дървена лъжица се обърква до ронливо тесто.

2. Прехвърляме тестото в тава или тава за тарт с диаметър 26 см и го разстиламе до стените и малко по средата на тях.

3. Тиквата се сварява в лека подсладена вода и отцежда хубаво. Намачква се или с блендер на пюре. Добавяме към нея кондензираното мляко, 3бр яйца, канелата и ванилията. Разбърква се с миксер до хомогенна смес и се изсипва върху основата, а отгоре се застилат смлени орехи на ситно.

4. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса докато основата почервенее и пълнежа не хване загар.

5. Оставя се да престои поне 4 часа и може да гарнирате с бита сметана пожелание.

Като съвет ще добавя, ако не сте изцедили тиквата хубаво, то сместа ще ви стане много рядка, а не кремава еднородна. В тази случай цялата смес е прехвърляте в тенджера и слагате на котлона на среден огън да заври като бъркате непрекъснато, за да не загори от кондензираното мляко. В отделен съд си разтваряте във вода чисто нишесте пшенично или царевично, че даже можете и брашно 100 г. След като заври сместа на тънка струйка изсипвате нишестетата смес и бъркате до завиране и сгъстяване. След това изсипвате върху основата, отново се редят орехите и печете. Става и по двамата начина невероятно вкусно.

Приятен апетит!

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

07.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.