Козуначен венец
Други сладки печива

Необходими продукти:

Около 500 г брашно София Мел Козунак
½ кубче прясна мая
100 г захар
100 мл прясно мляко
100 мл течна сметана
2 яйца
50 г разтопено масло
2 с.л. олио
1 ванилия
кората на един лимон
щипка сол

Още:
50 г млени бадеми
какао
захар
1 жълтък и малко прясно мляко

Начин на приготвяне:

Шупнете маята с една супена лъжица от захарта в леко затоплените мляко и сметана.
Пресейте брашното и прибавете захарта, ванилията, лимоновата кора и щипката сол. Разбъркайте и правете кладенче в средата. Изсипете шупналата мая и разбъркайте на ръка или с миксер. Прибавете едно по едно яйцата и мазнината – олиото и разтопеното масло. Месете докато получите гладко, аромат-но, еластично и нелепнещо меко тесто.
Оставете тестото да втаса в намаслена купа за около час докато удвои обема си.
Отделете една малка топка от тестото с размерите на нектарина, а останалата част разточете на правоъгълник с приблизителни размери 25x45 см. Поръсете с млени бадеми (или орехи), кристална захар и какао. Завийте на руло и нарежете на равни части.
В намаслена тавичка (около 26 см диаметър) сложете топчето в средата (може да сложите плънка и в него или да украсите допълнително с детайли, като решетка от тесто например), а около него наредете останалите парченца от тестото под формата на ветрило.
Намажете с леко размит с прясно мляко разбит жълтък и поръсете с още малко кристална захар и ядки. Оставете да втаса за още 25 минути, а след това печете в предварително загрята фурна на 170°С до готовност.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

01.04.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.