Голяма Богородица
15 август

На днешния светъл ден се почита успението на Божията Майка, която покровителства майчинството, жените, децата и семейството. По време на него се спазват различни обичаи, които най-вече са свързани със запазването на родовата памет. Според народните вярвания празникът е известен като Голяма Богородица, а рождението се отбелязва като Малка Богородица. На този ден имен ден празнуват и всички жени, носещи имената Мария, Марияна, Мариела и техните производни, както и мъже с имената Марио, Мариян.

Традиции и обичаи

На празника не трябва да се извършва никаква земеделска или домашна работа, както от жените, така и от мъжете. Смята се, че до този ден вършитбата трябва да е свършила, за да не се превърне житото в слама. За Голяма Богородица се подготвя и обредна погача от новото брашно и се берат първите готови плодове за сезона.

Още от сутринта жените раздават предварително приготвени хлябове за здраве и благополучие. След това преминават и към подреждането на трапезата. Тъй като с празника приключват двуседмичните пости, в менюто може да се добави каша от пиле. Задължително трябва да присъства и обредна пита, която да е богата на елементи и да е направена от първата смляна пшеница за годината. Може да се сложат още варено жито или печена или варена царевица. На масата трябва да има мед, а от плодовете - диня, грозде и ябълки.

Денят е отреден за празненства и чествания за здраве, затова в някои краища на страната се организират курбани. На тях се събират роднините, които сядат заедно на трапезата и по този начин изразяват почит към дома и семейството. Курбаните се наричат за благополучие за къщата и за хората в нея. В някои населени места традиционно се правят събори, а в други празнуват пчеларите и правят ритуали за здравето на всички домашни животни.

Поверията на този ден гласят, че ако вали или капне дъждец, то цялата следваща година ще бъде изключително плодородна. Вярва се, че жените не бива да пият червени напитки, за да не изгубят късмета си. Също и че младите момичета трябва да подготвят дарове, за да имат здрави и големи семейства. Смята се още, че желанията, които са отправени на Голяма Богородица, се сбъдват, а болните се изцеряват, ако се помолят.

Декорации

Празничната украса е важен елемент за доброто настроение и приятните емоции. Затова декорирай красиво трапезата като използваш символите на празника. За цвета на покривките заложи на бялото, което олицетворява чистотата и светостта. На масата нареди вази с летни цветя. Подходящи са гладиоли, розови или бели рози, както и друг вид зеленина. Подготви свещи в жълт или златист цвят, които да символизират меда, а по свещниците или вазите може да поставиш декоративни пчелички.

Използвай въображението си и заложи на естествена декорация от сезонни плодове. Освен да ги включиш в ястията си, може също да ги оформиш в интересни форми, с които да украсиш чиниите. За по-атрактивна и запомняща се визия на празничната питка, добави към нея тестени орнаменти като житен клас, грозд или пък фигурки, символизиращи членовете на фамилията. И тъй като Голяма Богородица е семеен празник, може да подготвиш забавления за любимите си хора, в които да се включите всички – игра, филм, разходка или просто да разгледате заедно семейните снимки.

Пилешка каша
Други солени печива

Необходими продукти:

4-5 с.л. брашно София Мел Екстра (без връх на лъжицата)
6-7 с.л. олио
1 бр. средно голямо пилешко бутче
1.1 л. вода
1 бр. кубче пилешки бульон
1 ч.л червен пипер
50 гр. масло
Сол
Сминдух
Черен пипер
Сирене/кашкавал по желание

Начин на приготвяне:

Във водата слагаме пилешкото бутче да се свари, заедно с пилешкия бульон. След като се свари се обезкостява и се накъсва на малки парчета. Добавя се червеният пипер и 2 щипки сол. Начуква се с помощта на хаванче. В тиган се загрява олиото и се добавя брашно като се бърка непрекъснато за да се запържи. Целта е брашното да получи кафеникав цвят.

Към така запърженото брашно се добавя бульона от свареното пилешко бутче и се оставя да къкри на бавен огън, като се бърка постоянно.

Прибавя се маслото и се продължава с бъркането.

След което се намаля температурата и се оставя да къкри докато остане на мазнина.

След като е готово се добавя черен пипер и сминдух, като пожелание се гарнира със сирене или кашкавал.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

13.08.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.