Илинден
20 юли

Илинден е най-големият летен празник, честван по време на жътва. На този ден се почита св. Илия, който владее небесните стихии, градушките и гръмотевиците. Затова е наричан още и Гръмовник. Вярва се, че от този ден започват първите есенни ветрове, а вълненията и теченията по морската шир са най-опасни. На Илинден се обръща специално внимание на трапезата и се отбелязва имения ден на Илия, Илиян, Илияна, Искра, Илко, Юлия и техните производни. Светецът е покровител и на кожухари, фурнаджии и пожарникари, които също празнуват на 20 юли.

Традиции и обичаи

На Илинден е прието да не се работи нито на полето, нито у дома, за да не се разгневи светецът. От домакинските задължения е разрешено единствено приготвянето на храна. Именно затова и повечето ритуали в този празничен ден са свързани с подготвянето на чудна трапеза, която да умилостиви Илия и да предпази от градушки и от суша.

В празничния ден на масата задължително трябва да присъства курбан от най-стария петел. Според народните традиции е необходимо да се приготви и по-голямо животно като вол или бик например, което да е дар от жителите на определено населено място. От стопанката на къщата се меси и празнична питка, наречена „боговица“ и „колач за Свети Илия“. Тя заедно с курбана и с парче от първите за сезона узрели дини или пъпеши се раздават на съседи и роднини за здраве и берекет.

На този ден в различните краища на страната ни се счита ту за добра, ту за лоша поличба да се чува гърмене. Според някои това означава, че св. Илия се разхожда с колесницата си из небесата и е ядосан. Затова и освен лозята, другата реколта няма да бъде много благодатна. Според други пък светецът препуска из небосвода и хвърля мълнии по змейовете, които се опитват да унищожат посевите. И точно затова годината ще бъде плодородна.

На Илинден се смята, че набраните билки придобиват чудодейна силна, която се използва за лечение през цялата година. Вярва се, че на този ден водата може да вземе жертви и затова не се препоръчва да се влиза в море, река или друг водоем. Тъй като празничният ден е свързан и с със силата на огъня, не се палят огньове, за да не пламне голям пожар.

Декорации

Илинден е едновременно празник, свързан с огъня и водата, затова използвай тези елементи в декорацията на трапезата. Като основни цветове, използвай жълто, оранжево и синьо. Комбинирай ги в покривката, салфетките и посудата. Добави на масата още водни орнаменти като корабчета или прозрачна ваза с пясък и миди. Но този път пропусни свещниците.
В приготвянето на празничния хляб заложи на интересна форма – силует на петел или вол. За да бъде погачата още по-вкусна и ароматна, добави отгоре свежи билки. Тях може да включиш и в останалите ястия, стига рецептите да позволяват.
За десерт нарежи пъпешите и дините заедно с кората като лодка. На всяко отделно парче добави клечка за зъби с панделка или знаменце - така ще допълниш усещането за водно пътешествие.

Питка за Илинден
Питка, Погача

Необходими продукти:

Около 700 г брашно София Мел Класик
1 к.ч. прясно мляко
2 к.ч. вода
1 яйце
1 жълтък
2 с.л. олио
½ кубче мая за хляб
1 ч. л. захар
1ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Маята се активира в малко затоплена вода.
Брашното се пресява и се прави кладенче, като в него се изсипва затопленото мляко и останалата вода, в която предварително е разтворена захарта. Добавя се яйцето, олиото и солта. Омесва се меко тесто, което да не лепне.
Тестото се прехвърля в купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло.
Разделя се на 7 топки, които се подреждат в намазнена тава.
Питката се покрива и отново се оставя да втаса.
Намазва се с разбит жълтък и се пече в умерена фурна до готовност.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

20.07.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.