Никулден
6 декември

Свети Николай се приема като владетеля на водната шир. Той е покровител на рибарите и моряците, както и на търговците и банкерите. Вярва се, че е закрилник на семейството и помощник на незадомените. Тъй като Свети Николай е познат навред с чудодейните си и добри дела, чрез които спасява моряци, избавя от беди честни хора и помага на бедните, той е толкова и обичан и ценен, а празникът му се отбелязва от мнозина. На този ден хората, носещи името Николай, както и производните му, отбелязват своя имен ден.

Традиции и обичаи

По традиция на празника домакинята става рано сутринта и замесва обреден постен хляб, който се нарича „николайски кравай“. След това преминава към подготвянето на риба, увита в квасено тесто. Специалното празнично ястие е известно като „рибник“. Рибно ястие задължително трябва да присъства на трапезата, тъй като се вярва, че при една морска буря Николай спасява цял кораб с моряци, като запушва пропукания плавателен съд с риба. Когато оцелелите се завърнали на сушата, направили рибен курбан в чест на светията.

По традиция рибата, която се приготвя за празника, трябва да има люспи. При подготвянето ѝ за превръщане в неустоимо ястие, те се отстраняват. Най-големите люспи се раздават на членовете от семейството и се прибират в портфейла за късмет и берекет. Костите на рибата също не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат по течаща вода. Вярва се, че по този начин ще се удвои благополучието, плодородието и семейството. Тъй като рибата е един от помощниците на сътворяване на чудесата на Св. Николай, се смята, че тя е свещена на този ден.

На празничната трапеза се добавят постни ястия като сърми, боб, чушки, варена царевица и жито, за да се уважат Коледните пости. Цялото семейство се събира на трапезата и се прави освещение, като хлябът се разчупва и раздава. По традиция трапезата не бива да се вдига през целия ден.

Врява се, че Никулден е денят, след който може да се постави коледното дръвче и да се започне с украсата на дома за Рождество. Причината е, че Св. Николай е приеман като предшественик на снега. Според преданията от неговата бяла брада идват и първите бели снежинки.

На този ден не се излиза в открито море, а моряците остават на суша, за да не разсърдят светеца.

Декорации

Превърни Никулден в наистина необикновен ден. Зарадвай всички с празнично украсени ястия и декорации, които изцяло носят духа на рибния светец. Предлагаме ти да спазиш обичаите и да декорираш обредния хляб с три символа – кръст, лодка и риба. Те символизират силата на Свети Николай и чрез тяхното изобразяване се отдава почит на светеца.

За да приготвиш маса за празника, може да използваш салфетки в бяло, синьо или на райе. Избери чинии и подноси, които също да са в синята или бялата гама. От оригами може да направиш лодки, които да очакват гостите, поставени в тяхната посуда. Постави на маста няколко свещника и поднеси празничните деликатеси.

Шаран в тесто (Рибник)
Други солени печива

Необходими продукти:

шаран - 1 бр.
ориз - 1 к.ч.
праз - 2 стръка
маслини без костилка - 10 бр.
моркови - 1 - 2 бр.
гъби - 10 бр.
чушка - 1 бр.
стафиди - 2 с.л.
черен пипер
бял пипер
зелен пипер
сол
лимонов сок
лют червен пипер
зехтин

За тестото:
брашно София Мел Екстра - 2 ч.ч.
яйце - 1 бр.
жълтък - 1 бр.
олио - 2 с.л.
оцет - 1 ч.л.
сол - 1 к.л.
вода - около 1 ч.ч.

Начин на приготвяне:

Шаранът се почиства и се измива хубаво. За предпочитане е да бъде над 3 кг и задължително да има люспи.
В чинийка се омесват хубаво черният, белият и зеленият пипер, а също и солта. Количеството на сухите подправки е според личният вкус на всеки. Когато се омесят хубаво, се втриват в шарана, за да се овкуси хубаво.
Рибата се слага в тава и се полива обилно в лимонов сок. Така престоява /минимум/, докато се приготви плънката. Колкото повече стои така шаранът, толкова по-ароматен става. Оризът се измива и се слага да се вари в подсолена вода. След като е готов, се измива със студена вода. Така не се слепва, а си остава ронлив.
В тенджера или дълбок тиган се налива зехтин. Докато той загрява, се нарязват празът, чушките, гъбите и морковите. Когато зехтинът загрее, зеленчуците се слагат да се запържат. След 2- 3 минути се добавят оризът и стафидите. След още 2-3 минути плънката се маха от котлона.
Отново се слага малко черен пипер, а в плънката също се добавя и малко лют червен пипер. Маслините се нарязват на ситно и се объркват в ориза.
С тази плънка се пълни шаранът.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Слагат се всички съставки без единия жълтък и се замесва тесто. От това тесто се оставя малко за украса, а другото се разточва на тънка кора. В тази кора се завива шаранът, като краищата на тестото трябва да останат под рибата.
Тавата, в която ще се пече рибникът, се намазнява и набрашнява, след това се слага вече завитата риба. С оставеното тесто се прави украсата на рибата.
Жълтъкът се разбива и в него се капват 1-2 капки оцет и 1 к.л. олио. С тази смес се намацва рибникът. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 45- 55 минути. Самата коричка на рибника трябва да се зачерви. Когато се извади от фурната, се поръсва леко с вода и се покрива с чиста кърпа за поне 20 минути да си обиколи нивката.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

30.11.2020

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.