Баница с праз лук и сирене
Баница

Необходими продукти:

350г  Брашно София Мел Баница
10г  Сол
120г  Слънчогледово олио /от което 20 г за тестото/, останалото е за разточване и поръсване на кората.*
180мл  Вода /приблизително/
300г  Сирене
340г  Праз лук
2 бр  Яйца
От тези съставки пригответе 4 кори за баница по около 140 г
* За поръсване на кората, преди да поставите пълнежа, може да използвате, както слънчогледово олио, така масло, маргарин или комбинации от тези мазнини.

Начин на приготвяне:

1.Пресейте брашното в купа.
2. Добавете солта и олиото.
3.Добавете водата и започнете да месите - с ръка или дървена лъжица.
4. Когато сместа стане много гъста, поръсете готварския плот с брашно, изсипете сместа на плота и започнете да месите с ръце. Месенето продължава до получаването на хубаво гладко тесто.
/Тестото може да се замеси и с миксер/.
5. Готовото тесто оформете на топка и оставете да почива за около 5 min, след което го разделете на 4 топки.
6.Оформените топчици намажете с олио и оставете да почиват за около 15-20 min.
7. Всяка топка разточете на „питка“, след което намажете обилно с олио и оставете да почиват за около 30-40 min.
8. Отлежалите питки разточете с точилка. Разточения лист с намазнени ръце се придърпайте към краищата на плота - много внимателно, за да се изтъни достатъчно добре.
9. От готовия лист премахнете дебелите крайчета, оформете се на правоъгълник и се поръсете с мазнина.
След това разпределете плънката.

Плънка със сирене и праз. Почистете празът, нарежете и поръсете леко със малко сол, черен пипер и 2-3 супени лъжици олио. Оставете да се охлади. Към сиренето може да добавите 1-2 яйца. Поръсете кората с малко олио, след това сложете сирене /и яйца и накрая от задушения праз.

10. Печете в предварително загрята фурна на 200 ˚С -210 ˚С за около 30-35 min като преди това намажете с мазнина.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

27.11.2023

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.