Царевична вита питка с подправки
Питка, Погача

Необходими продукти:

300 г брашно София Мел Класик
150 г царевично брашно София Мел
1 пак. суха мая
3 с.л. олио
180 мл хладка вода
1 с.л. захар
1 с.л. сол

За намазване:
100 г масло
100 мл олио
Свежи подправки: зелен кромид, магданоз, чесън.

Начин на приготвяне:

Пресейте в купа брашната и направете кладенче. Сложете в него маята, захарта и хладката вода. Прибавете след това олиото и от страни на купата солта. Замесете меко, нелепнещо тесто, като при необходимост добавете още брашно или мазнина. Оставете да втаса във фурната за половин час на 50 градуса, покрито с кърпа.
Готовото тесто, разточете на правоъгълник с размери около 60 х 36 см и разделете на 6 дълги ленти с широчина около 6 см.
Намажете всички ленти със смес от разтопеното масло, олио и накълцаните на дребно свежи подправки.
Навийте една лента на руло и прехвърлете в началото на следващата лента и продължете да навивате. Прехвърлете в леко намаслена тавичка и довършете увивайки около поставеното в центъра руло и останалите ленти, оформяйки охлюв.
Намажете цялата пита още веднъж със смес и оставете да почине 20 минути на топло. След това, сложете да се пече на 180 градуса за около 30-40 минути.

Кредит: Люси Евтимова - Lussi’s world of artcraft

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

27.02.2018

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.