Кръстова пита
Питка, Погача

Необходими продукти:

около 500 г брашно София Мел Класик
300 мл топла вода
2 с. л. олио
1 с. л. оцет
1 с. л. захар
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. сол
1 бакпулвер
50 мл. олио за доомесване

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява 3 пъти и се смесва с бакпулвера. Оформя се кладенче и се изсипват солта, захарта и 1 с. л. олио.
Содата се угася в оцета и се добавя към брашното.
Постепенно се привавя по малко вода и се омесва топка тесто. Оставя се да почине за малко.
На струя се добавя 50 мл. олио и отново се меси до меко тесто.
Отделя се парче за направа на украсата.
Тестото се оформя като питка и се поставя в намазнена и поръсена с брашно тава. Поставя се кръста и се надупчва с вилица.
Питата се намазва с 1 с. л. олио и 1 с. л. вода.
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, първо за 15 минути отдолу, а след това до готовност на горен и долен реотан.
Горещата питка се поръсва със студена вода и се завива с кърпа.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

14.09.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.