Пай с червени горски плодове Торти, Сладкиши

Необходими продукти:

За основата и тестената решетка:
500 г. брашно София Мел Ола
250 г. масло, студено
1 яйце
4 с.л. захар
3-4 с.л. ледена вода

За пълнежа:
400 г. смесени червени плодове – ягоди, малини, къпини (пресни или замразени)
90 г. захар
4 с.л. царевично нишесте
трохи от 4 обикновени бисквити
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

1. Сложете брашното в кухненски робот с нож за тесто, добавете маслото и направете на трохи, сместа трябва да прилича на влажен пясък. Добавете яйцето, захарта и водата и миксирайте, докато сместа започне да се събира на топка. Изсипете върху плота, направете на 2 диска (2/3 за основата и 1/3 за лентите), завийте във фолио и охладете за минимум 30 мин. 

2. Извадете тестото от хладилника, оставете го да се отпусне леко и разточете на два кръга – с големия покрийте формата за пай, а малкия нарежете на ленти и сложете върху твърда плоскост. Приберете отново двете теста в хладилника. 

3. Пригответе плодовете – почистете ги и нарежете по-едрите на половинки или четвъртинки. (Ако ползвате замразени плодове, не ги размразявайте предварително.) Смесете захарта и нишестето и оваляйте плодовете, така че да се покрият добре. Извадете подготвената основа от хладилника. Поръсете дъното с трохите от бисквити, изсипете отгоре плодовете. 

4. Извадете подготвените тестени ленти от хладилника и ги подредете върху пая като решетка. Намажете тестото на мястото на съединяването с малко вода, за да залепне. Оформете ръбчето на пая и приберете отново в хладилника за 30 мин. 

5. Загрейте фурната до 180°С. Извадете пая от хладилника, намажете ръбовете на тестото и решетката от ленти с разбито яйце, поръсете с кристална захар и изпечете за около 40 мин (ако ползвате замразени плодове – около 1 ч и 15 мин), докато тестото стане златисто, а пълнежът кипи и изглежда като гъсто сладко. Оставете да изстине, преди да разрежете.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

04.08.2015

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.