Питка Грозд за Трифон ЗарезанПитка, Погача

Необходими продукти:

600 г брашно София Мел Класик + за доомесване
1 ч.л. суха мая
200 г заквасена сметана
150 мл хладка вода
1 цяло яйце
1 белтък (жълтъка се отделя за намазване на питката преди печене, като се смесва с една чаена лъжичка прясно мляко)
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
2 с.л. меко масло

Начин на приготвяне:

Смесете башното със солта и маята.
Разбъркайте захарта във водата.
Направете по средата на брашното кладенче. Изсипете в кладенчето хладката вода със захарта, заквасената сметана, яйцето и белтъка. Омесете с ръка, докато започне да се оформя тесто. Накрая, прибавете маслото и продължете да месите. Поръсете работния плот с малко брашно и изсипете тестото. Омесете за 10 минути, като прибавяте по малко брашно, когато е необходимо.
Готовото тесто поставете в голяма купа намазана с мазнина и го покрийте с найлоново фолио. Оставете го да втаса за 1 час в топло помещение.
Втасалото тесто разделете на 20 части. Оформете 18 от тях на еднакви топчета и ги подредете под формата на грозд върху голяма тава постлана с хартия за печене. Останалото тесто разточете и изрежете от него два лозови листа и дръжка на грозда. Оформете питката и я намажете с разбития жълтък с малко прясно мляко.
Поставете я в студена фурна и пуснете температурата на 190⁰С на горен и долен реотан, без вентилатор. Печете на тази температура 10 минути. След това намаляте температурата до 170⁰С и печете до готовност, около 25-30 минути.

Кредит: Таня Донева - Вкусното ми хоби със Страст и Любов

Подобни рецепти