Питка за Гергьовден
Питка, Погача

Необходими продукти:

700 г брашно София Мел Екстра
42 г мая
3 бр. яйца - 2 бр яйца и един белтък за тестото, 1 жълтък за намазване
200 мл. топло прясно мляко
100 мл. хладка вода
50 мл. олио
50 г масло
1 ч.л. сол
2 с.л. захар

За декорацията:
100 мл вода
щипка сол
1/2 ч.ч. брашно
хранителна боя

Начин на приготвяне:

В съд се смесват 100 мл. вода, добавя се маята, за да се разтвори с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставя се 3-4 минути да шупне.

Брашното се пресява предварително, добавят се разбитите яйца, без единия жълтък.
Прибавя се прясното мляко, водата, сол, олио и шупналата мая.
Замесва се тесто и се оставя да втаса около 40-50 минути.
Тестото се разделя на 3 части, като едната е по-голяма. От малките топки се разточва средно дебел лист, маже се с размекнато масло. До половината на листа се навива като руло, а останалата част от тестото се реже на ленти. След това се довършва рулото.
Така приготвените 2 рула се слагат по края на тавата, като края на рулата се поставя в долния край на тавата.
Останата по-голяма топка се слага по средата на тавата.
Декорира се по желание с избраните елементи.
Намазва се с останалия жълтък и се оставя настрана да почине за около 30 минути.
За декорациите замесваме тесто от вода, сол и брашно. Разточва се и се изрязват желаните фигурки и елементи. Декорациите също се намазват с жълтък и се залепват за питката с помощта на малко вода.
Питката се пече за първите 10 минути на предварително загрята фурна на 200 градуса, след което намаляваме на 170 градуса за още 35-40 минути (времето е според фурната).

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

04.05.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.