Питка за Илинден
Питка, Погача

Необходими продукти:

Около 700 г брашно София Мел Класик
1 к.ч. прясно мляко
2 к.ч. вода
1 яйце
1 жълтък
2 с.л. олио
½ кубче мая за хляб
1 ч. л. захар
1ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Маята се активира в малко затоплена вода.
Брашното се пресява и се прави кладенче, като в него се изсипва затопленото мляко и останалата вода, в която предварително е разтворена захарта. Добавя се яйцето, олиото и солта. Омесва се меко тесто, което да не лепне.
Тестото се прехвърля в купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло.
Разделя се на 7 топки, които се подреждат в намазнена тава.
Питката се покрива и отново се оставя да втаса.
Намазва се с разбит жълтък и се пече в умерена фурна до готовност.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

20.07.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.