Усукан тутманик
Питка, Погача

Необходими продукти:

550-600 г брашно София Мел Класик
2 големи яйца + 1 жълтък
200 мл прясно мляко
200 г натрошено сирене
125 г масло
1 с. л. олио
2 с. л. кисело мляко
1 пакетче суха мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол

Начин на приготвяне:

Маята се активира в затопленото мляко.
Брашното се пресява и се прави кладенче. Добавят се двете яйца, киселото мляко, олиото, захарта, солта и активираната мая. Омесва се меко тесто, което не лепне.
Оставя се да почине около 20-30 минути.

Тестото се разделя на 4 равни части, всяка от които се разточва на дебела кора с диаметър около 30-35 см.
Маслото се разтопява.
Първата кора се намазва с разтопено масло и се поръсва с натрошеното сирене. Върху нея се поставя втората кора, която също се намазва с масло и поръсва със сирене. Последната кора се намазва само с масло.

След това корире се разрязват на ленти, които се усукват и подреждат в намазнена тава с размер 32 см.
Тутманикът се оставя да втаса на топло до удвояване на обема си.
Намазва се с разбъркания в малко вода жълтък и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до готовност.

Усуканият тутманик се сервира топъл.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

01.02.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.