Хляб с квас - Коледно джудже
Хлябове

Изпратена от:

Оксана Руяноска от Благоевград

Необходими продукти:

150 г пълнозърнесто брашно София Мел
70 г типово брашно
300 г брашно за баница
300 г домашен квас 100% хидратация
100 г йогурт или кисело мляко
200 г студена вода
11 г хималайска сол
2 с. л зехтин
червена боя за хранителни цели
оризово брашно за поръска
голямо желание и любов :)

Начин на приготвяне:

Правенето на хляб с домашен квас е малко трудоемка технология, но затова пък процесът доставя голяма удовлетвореност от здравословната рецепта и прилагането на творческо вдъхновение при направата му!

1. Смесват се течните съставки и брашното в купа. Оставят се да отлежат 1 час, покрити с капак или найлон.

2. Добавя се кваса и се меси тестото. Отлежава 30 мин.

3. Добавя се солта и мазнината, меси се 10-15 мин с ръце или кухненски миксер до еластичност. Отлежава в покрита купа 40 мин.

4. Правят се 2-3 разтягания на тестото през 30 мин.

5. Оформя се тестото на топка върху набрашнен с оризово брашно плот, отлежава 15 мин и след това се оформя като хляб в ратанова форма или купа, застлана с памучна кърпа. Отлежава още 1-2 часа и се поставя в хладилник за 8-12 ч. при температура 4 градуса.

6. Включва се фурната да загрее до 250 градуса заедно с чугунена, глинена или йенска тенджера.

7. Тестото се изважда от хладилника, нарязва се с шпатула до желана форма на джудже и се оформя с бръснарско ножче, поръсва се с оризово брашно и се боядисва шапката с червена сладкарска боя.

8. Поставя се внимателно в тенджерата върху хартия и се пече под капак 15 мин. После без капак още 20 мин при 230 градуса.

9. Оставя се да изстине напълно върху решетка. Едва след това е готово за консумация.

Да ви е сладко с този вкусен и полезен хляб и да донесе празнично настроение на коледната трапеза! :)

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

09.12.2021

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.