Козунак със стафиди и локум
Сладкиши

Изпратена от:

Миглена Цветанова от Добрич

Необходими продукти:

1 кг брашно за козунак
350 мл прясно мляко
1 кубче мая
6 яйца
350 г захар
150 г краве масло
150 мл олио
стафиди и локум
портокалови корички, ванилия
2-3 с.л. ром

Начин на приготвяне:

1. Разтваряме маята в топлото мляко, като прибавяме 1с.л захар и 1/2 с.л сол и оставяме да шупне. От яйцата отделяме 1жълтък (за мазане отгоре) и останалите разбиваме с миксер със захарта,

2. Добавяме портокалови корички и ванилията. Следва шупналата мая и разбиваме. Започваме да добавяме малко брашно-разбиваме, малко разтопено масло смесено с олиото и така докато стане за месене.

3. Доомесваме до получаване на меко тесто (може да се наложи допълнително още 200-300 г брашно) и оставаме да почива в купа, като сме го покрили със стреч. След около 2 часа е готово за оформяне.

4. Намазняваме с ръце и полученото тесто делим на 3 части и всяка пак на 3-от тях оформяне 3 ленти на които слагаме предварително накиснати те стафиди, локум...кой каквото пожелае и плетем. Слагаме във формите.

5. Оставаме да втаса, мажем с разбития жълтък и печем 50-60 минути на 170 г.

Да ви е сладко и светло на душата!

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

26.04.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.