Баклава с домашно точени кори Сладкиши, Други сладки печива

Необходими продукти:

За корите:
1 кг брашно София Мел за Баница
1-2 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.ч. вода
1-2 с.л. оцет

За плънката:
125 г масло
3 ч.ч. орехи
150 г олио

За сиропа:
800 мл вода
1 кг захар
3 бр. ванилия

Начин на приготвяне:

Приготвяне на корите: За да се получат хубави кори, най-напред брашното се пресява през сито. Оформя се кладенче, в което се добавят солта, оцета и постепенно и по малко водата. Замесеното тесто от всички продукти трябва да е меко и еластично. Меси се около 10 минути и се удря в масата няколко пъти, за да излезе въздухът. Оформя се на руло и се разделя на топчета. Разточва се съвсем леко всяко топче, намазва се с олио и се оставя да почине за около 30 минути. След това време всяко едно се разточва възможно най-тънко с помощта на точилка, но и като се издърпват краищата. От помощ при разтеглянето можете да бъде вафлена кърпа, върху която се поставя разточеното тесто. Колкото са по-тънки корите, толкова по-добре.

Баклавата: Ореховите ядки се начукват на ситно. Маслото се разтопява. Тавата се поръсва с олио. Нареждат се корите и между тях се посипват орехите и маслото. Най-отгоре баклавата се нарязва по желание и се залива с останалото масло. Пече се на загрята фурна от 150 градуса за около 120 минути.

Сиропа: В тенджера на котлона се слагат водата, захарта и ванилиите, докато захарта се стопи, а сиропът заври и се сгъсти. Полученият топъл сироп се залива върху изстиналата вече баклава.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

14.12.2015

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.